Information om när- och flexstudier i matematik
Här finns samlad information om matematikkurser som närstudier eller flexstudier.
Viktig information till dig som planerar att ansöka eller redan har ansökt om att läsa matematik på gymnasial nivå på Komvux Norrköping
Vilket spår ska jag välja?
- För kursen Matematik 1 finns tre olika spår: 1a/1b/1c
Samtliga spår finns att läsa som närstudier eller flexstudier.
- För kursen Matematik 2 finns också tre olika spår: 2a/2b/2c
Samtliga spår finns att läsa som närstudier eller flexstudier.
Matematik 2a kan också läsas som kvällskurs.
- För kursen Matematik 3 finns två olika spår: 3b/3c
Båda spåren finns att läsa som närstudier.
- För kursen Matematik 4 finns ett spår
Kursen finns att läsa som närstudier.
Det centrala innehållet skiljer sig åt mellan de olika spåren även om stora delar av innehållet är gemensamt. Generellt är a-spåret något mindre omfattande, men kursen är inte lättare. Det motsatta gäller c-spåret som är mer omfattande än b-spåret.
Det är möjligt att byta spår under studiernas gång. Om du t.ex. har läst Matematik 2a på gymnasiet kan du sedan läsa Matematik 3b på Komvux. Du skall dock vara medveten om att du då kan komma att behöva komplettera visst innehåll. Vet du att du ska läsa Matematik 3 är det lämpligt att redan från början läsa Matematik 2b eller 2c.
Du ansöker och blir antagen till b-spåret i kurserna Matematik 1, 2 och 3 men kan sedan i samråd med din undervisande lärare välja ett annat spår beroende på vilken kurs du har behov av att läsa. Om du väljer att läsa c-spåret måste du vara beredd på att läsa in delar av det centrala innehållet på egen hand.
Om Matematik 1 och Matematik 2
Alla matematikkurser på gymnasial nivå är 100 poäng, men eftersom många elever upplever att Matematik 1 och Matematik 2 är särskilt krävande är timutlägget i dessa två kurser högre än i övriga matematikkurser på Komvux. För att kompensera för det ökade timutlägget innehåller kurserna Matematik 1 och Matematik 2 också en orienteringskurs motsvarande 60 poäng. Kursen ingår i din individuella studieplan, vilket innebär att du kan få CSN för kursen men den får inte ingå i en gymnasieexamen. Efter kursen får du ett intyg om deltagande, men inget betyg.Hur ska behörighetskraven till universitet och högskola tolkas?
Om det står Matematik 2a / 2b / 2c skall detta tolkas som att någon av kurserna krävs för att uppfylla det särskilda behörighetskravet. Många utbildningar på universitet och högskola har just detta behörighetskrav. Om kursen inte ingår i din gymnasieexamen räcker det således med att du läser a-spåret för att uppfylla behörighetskravet. Kontrollera behörighetskraven för den kurs eller det program du har tänkt att läsa!
Välkommen att kontakta Vägledningscentrum och/eller någon av matematiklärarna på Komvux om du har ytterligare frågor! Kontakta oss